Vakblad Arbo nummer 6 (2022) verschenen

Vakblad Arbo nummer 6 van 2022 is verschenen. Dit nummer staat vol met arbotrends en de nieuwe toetsingscriteria voor de RI&E. Maar dit november nummer bevat nog heel veel andere interessante onderwerpen.

Vakblad Arbo nummer 6 (2022) verschenen

Niet alleen kijken naar oppervlakkige symptomen maar naar de werkelijke onderliggende risicoʼs op de werkvloer. En die knelpunten vervolgens structureel aanpakken. We noemen dat de basisrisicofactoren. In dit nummer van Arbo zien we dit fenomeen in meerdere artikelen terugkomen. Dit zijn de artikelen in Vakblad Arbo nummer 6:

Leren van chirurg en piloot

riscoprfessional

Walter Zwaard interviewde honderden beroepsbeoefenaars over risico, risicobeleving, gedragsbeïnvloeding en vooral hun vak. Van belastingconsulent tot chirurg.
Door: Ton Bennink

De bedrijfsarts moet kiezen

Bedrijfsartsen moeten er vooral voor zorgen dat mensen niet ziek worden van hun werk, vinden NVAB-voorzitter Boyd Thijssens en collega-bedrijfsarts Bart van Leeuwen.
Door: Walter Baardemans

Ondergeschoven kindje

Mensen zijn zich er lang niet altijd van bewust, maar discriminatie is hardnekkig aanwezig op het werk. Niet her en der maar nagenoeg overal. Het moet dus in de RI&E.
Door Kirsten Smit-Westerhof en Bram den Hartog

Sensoren, vloek of zegen?

Arboprofessionals zien in sensoren een welkome aanvulling op het huidige instrumentarium om meer informatie te krijgen over blootstelling aan stoffen.
Door Maaike Le Feber

Veiligheidsschoenen voor vrouwenvoeten

Beschermende kleding in vrouwenmaten is er te kust en te keur. Bij veiligheidsschoenen is een wereld te winnen: vrouwenvoeten zijn geen kleine mannenvoeten.
Door Elten

Welk product is minder gevaarlijk?

Substitutie, gevaarlijke stoffen

Het vervangen van een product door een minder schadelijk alternatief is nog niet zo makkelijker. Een eenvoudige methode om producten te vergelijken.
Door Tamara Onos en Mariska Droog

Seksuele intimidatie kan overal zijn

Seksuele intimidatie kan plaatsvinden op alle plekken waar sprake is van contact tussen mensen. Wat zijn de risicofactoren voor dit gedrag?
Door Marjolein Uiterwijk en Bram den Hartog

Lees hier het nieuwste nummer van Vakblad Arbo.

Arbobeleid voeren

HVK'er Leon Sanders: 'Contact met de werkvloer plan ik in'

Leon Sanders is Officier bij de Koninklijke Marechaussee en Hoger Veiligheidskundige. Als Specialist Veiligheid, Kwaliteit, Arbo en Milieu zorgt hij momenteel voor een veiliger Schiphol: 'Het gaat mij niet gebeuren dat ik onverschillig word over een veilige werkomgeving.' 

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Handig overzicht: RI&E

Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor vrijwel elke organisatie. Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? Dit handige overzicht helpt je op weg, van de eerste stappen tot verdiepende thema's en praktische toepassing.

Arbobeleid voeren

5 best gelezen artikelen in december

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in december 2024.

Arbobeleid voeren

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Maak een RIE met AI. Lukt dat?

Het opstellen van een RIE met behulp van chatbot Copilot, wordt dat wat? Docent-onderzoeker Integrale Veiligheidskunde Ryanne Koper onderzocht het.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Arbobeleid voeren

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.