Vakblad Arbo nummer 2 (2023) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 van 2023 is verschenen. In dit nummer lees je veel over de beheersing van de risico's rond gevaarlijke stoffen. Preventie is daarbij van groot belang. Maar dit aprilnummer bevat nog heel veel andere interessante onderwerpen.

Vakblad Arbo nummer 2 (2023) verschenen

Dit zijn de artikelen in Vakblad Arbo nummer 2:

Structuur in stoffenexpertise

Lexces is een samenwerkingsorganisatie die structuur moet brengen in de nu nog erg versnipperde zorg en regelingen voor stoffengerelateerde beroepsziekten.
Door Ton Bennink

Grens tussen REACH en arbo

De wettelijke kaders van Arbowetgeving en REACH ge ven voorschriften voor veilig werken met chemicaliën. De arboprofessional kan deze kaders verbinden.
Door Renske Beetstra

Lachgas in de zorg

Vanaf 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Dit verbod geldt niet voor de zorg. Hoe zit het met het gebruik van lachgas in de ziekenhuizen?
Door Ceciel Lansink en Fenneke Linker

Veilige grenswaarden?

De overheid heeft de wettelijke grenswaarde voor meel stof recent verhoogd. De suggestie dat deze blootstelling veilig is en geen risico’s oplevert, klopt niet.
Door Remco Houba

Software als katalysator

Implementatie en opvolging van de RI&E is taai. Passende software helpt bij de acceptatie. Daarmee krijg je arbeidsveiligheid daar waar die hoort: op de werkvloer.
Sponsored content door Kader

Slimme schoen, grote stap in veiligheid

Technische innovatie maakt de werkplek steeds veiliger. De slimme schoen wordt een datagedreven tool die de kans op ongevallen drastisch terugdringt.
Sponsored content door Elten

Er is altijd crisis

Weinig thema’s zoveel besproken als crisis. In media, onder burgers en bestuurders. En vooral in de uitdij ende groep die van crisis haar beroep heeft gemaakt.
Door Arthur Zanders

Nieuwe serie: toetsen van de RI&E

Sinds 2022 gelden nieuwe regels voor het toetsen van de RI&E. Wat betekenen die nieuwe regels in de praktijk? De eerste aflevering gaat over het PAGO.
Door Siep Slager

Intimiderend gedrag te lijf

Seksuele intimidatie is volop in het nieuws. Het is dus
niet verrassend dat de overheid maatregelen aan kondigt, zoals het actieplan van Hamer.
Door Peter Passenier

Lees het vakblad Arbo online

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Iedere dag gaan er gevaarlijke stoffen op transport. Dit kan op verschillende manieren: via de weg, een pijpleiding, het spoor, de binnenwateren, de zee of door de lucht. Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS: risico's en maatregelen

PFAS zijn poly- en perfluoralkylstoffen. Het is een groep van duizenden chemische stoffen. Van een aantal PFAS-verbindingen weten we dat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om waar mogelijk beroepsmatige blootstelling aan PFAS te voorkomen.

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plan naar V&G-proces in de bouwketen

Van V&G-plannen 'in elkaar flansen' tot onduidelijke coördinatierollen. De bouw worstelt met veiligheidseisen. Maak niet alleen een V&G-plan maar een V&G-proces, luidt een van de aanbevelingen van RIVM-onderzoeker Marre Lammers.