Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Bedrijven die uitzendkrachten inhuren, zijn medeverantwoordelijk dat hun uitzendbureau volgens de wet- en regelgeving werkt. De checklist eerlijke inhuur uitzendkrachten helpt daarbij.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Inhurende bedrijven kunnen in sommige gevallen zelfs aansprakelijk worden gesteld als het uitzendbureau niet alles op orde heeft. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft daarom samen met de Belastingdienst en partijen uit de uitzendsector een checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten ontwikkeld. Die helpt bedrijven te beoordelen of uitzendbureaus op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten werken.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Aan de hand van 9 punten beoordelen bedrijven het uitzendbureau waarmee zij werken. Ook komt duidelijk naar voren welke punten zij zelf nog op orde moeten brengen. Waar gaat het om? Onder andere om juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast om het gebruik van een g-rekening, betalen van een eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht.

Voldoen aan alle 9 punten uit de checklist maakt de kans een stuk groter dat het uitzendwerk op een eerlijke, gezonde en veilige manier gebeurt. Zowel de inlener als het uitzendbureau moeten volgens de NLA regelmatig alle punten controleren en alert blijven op signalen van misstanden.

Top 6 branches met misstanden, 131 boetes

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan het werk. Zo'n 12.000 uitzendbureaus staan ingeschreven bij de KvK. De top 6 branches waar zich misstanden voordoen: de land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak.

Bij controle van 500 uitzendbureaus heeft de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld met een totaal boetebedrag van ruim 1,3 miljoen euro. De malafide praktijken betreffen illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking. Bedrijven die arbeidskrachten bij malafide uitzenders inhuren, kunnen op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren.

Bron: Rijksoverheid

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

Ongeval met de bedrijfsauto? Tijdig melden!

Een werkneemster belandt op vakantie onder invloed van alcohol met haar bedrijfsauto in een sloot. Zij verzuimt dit tijdig aan de werkgever te melden. Het ontslag op staande voet dat daarop volgt, vindt de kantonrechter terecht.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

€ 50.000 boete voor dodelijk ongeval tijdens hijswerkzaamheden

Tijdens hijswerkzaamheden vindt een dodelijk ongeval plaats op een bouwlocatie. De werkgever wordt in hoger beroep veroordeeld tot een stevige boete voor het niet naleven van de Arbowet.

Arbobeleid voeren

De or als bondgenoot van arbo

Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Ongevallen en incidenten

Botsing met scooter, werkgever aansprakelijk

Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Managementsystemen

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

Beeld: Shutterstock
Ongevallen en incidenten

Bedrijfsuitje valt (bijna) in het water

Tijdens een bedrijfsuitje raakt een werknemer gewond. De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van werk. Daarmee is de werkgever aansprakelijk voor de schade.