Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Bedrijven die uitzendkrachten inhuren, zijn medeverantwoordelijk dat hun uitzendbureau volgens de wet- en regelgeving werkt. De checklist eerlijke inhuur uitzendkrachten helpt daarbij.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Inhurende bedrijven kunnen in sommige gevallen zelfs aansprakelijk worden gesteld als het uitzendbureau niet alles op orde heeft. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) heeft daarom samen met de Belastingdienst en partijen uit de uitzendsector een checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten ontwikkeld. Die helpt bedrijven te beoordelen of uitzendbureaus op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten werken.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Aan de hand van 9 punten beoordelen bedrijven het uitzendbureau waarmee zij werken. Ook komt duidelijk naar voren welke punten zij zelf nog op orde moeten brengen. Waar gaat het om? Onder andere om juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast om het gebruik van een g-rekening, betalen van een eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht.

Voldoen aan alle 9 punten uit de checklist maakt de kans een stuk groter dat het uitzendwerk op een eerlijke, gezonde en veilige manier gebeurt. Zowel de inlener als het uitzendbureau moeten volgens de NLA regelmatig alle punten controleren en alert blijven op signalen van misstanden.

> BEKIJK de checklist eerlijke inhuur uitzendkrachten

Top 6 branches met misstanden, 131 boetes

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan het werk. Zo'n 12.000 uitzendbureaus staan ingeschreven bij de KvK. De top 6 branches waar zich misstanden voordoen: de land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak.

Bij controle van 500 uitzendbureaus heeft de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld met een totaal boetebedrag van ruim 1,3 miljoen euro. De malafide praktijken betreffen illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking. Bedrijven die arbeidskrachten bij malafide uitzenders inhuren, kunnen op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren.

Bron: Rijksoverheid

Meten, weten en leren

Meten, weten en leren

Zelf ben ik erg goed in multitasken. Ik weet dat je achter het stuur geen telefoon moet gebruiken, maar in mijn geval is dat geen probleem. Ik plaats moeiteloos als arboprofessional een post op LinkedIn terwijl ik met één vaste hand mijn auto door het verkeer loods.

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet? 

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet?

In deze rechtszaak leidt een verstoorde arbeidsrelatie tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De zaak is een voorbeeld van waar tegenstrijdige verwachtingen en communicatiestoornissen toe kunnen leiden.

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Wet- en regelgeving bij vervoer van gevaarlijke stoffen

Iedere dag gaan er gevaarlijke stoffen op transport. Dit kan op verschillende manieren: via de weg, een pijpleiding, het spoor, de binnenwateren, de zee of door de lucht. Het vervoer van gevaarlijke stoffen brengt risico's met zich mee.

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt ontslag. Mag dat?

Zieke taxichauffeur werkt niet mee aan re-integratie en krijgt...

Een zieke taxichauffeur is onbereikbaar en weigert structureel mee te werken aan zijn re-integratie. Is hij beschermd door zijn ziekte of mag de werkgever hem toch ontslaan?

5 best gelezen artikelen in oktober

5 best gelezen artikelen in oktober

Wat lazen arboprofessionals de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in oktober 2024.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Geen schending zorgplicht en toch moet de baas dokken

Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.