Een nieuwe epidemie: burn-out 

Corona en werkstress. Deze ongelukkige combinatie lijkt steeds meer z'n tol te eisen. Nu ook bij ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. En daar niet alleen, zo blijkt uit onderzoek. Zitten we straks allemaal gevaccineerd thuis met een burn-out?

Een nieuwe epidemie: burn-out 

Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van 't Wout legt voor minimaal drie maanden zijn functie neer vanwege een burn-out, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst. Maar Van 't Wout is niet de eerste bewindspersoon die dit overkomt in deze crisistijd. Half maart vorig jaar viel de toenmalig minister voor Medische Zorg Bruno Bruins flauw tijdens een Kamerdebat. "'Het bestrijden van de coronacrisis is topsport", zo gaf Bruins aan. Maar we kennen ook de verhalen van de KamerledenHarry van der Molen en Pieter Omtzigt die met een burn-out niet aan het werk kunnen. Corona en werkstress: het lijkt geen handige combinatie.

Een nieuwe epidemie?

Is er sprake van een nieuwe epidemie? Premier Rutte erkent dat er een discussie gevoerd moet worden over de werkdruk onder politici in Den Haag. Hij gaat daarover in gesprek met de voorzitter van de Tweede Kamer Bergkamp. Overigens heeft premier de afgelopen maanden een aantal van zijn ministers regelmatig ook gevraagd om op zondag te overleggen in het Catshuis. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken noemt de werkdruk "soms bijna niet te behappen."Rutte ziet nu ook dat de ministers nu soms wel erg veel werk hebben. "Ik verwacht bij een volgende ministersploeg toch iets meer mensen te hebben", aldus Rutte. "Ik vind dat er geen taboe meer moet komen op het aantal posten."

Corona en werkstress: ook op de 'gewone' werkvloer

Maar het probleem speelt niet alleen bij ministers, staatssecretarissen en Kamerleden. Onderzoek van CNV laat zien dat "De coronacrisis er bij veel werkenden psychisch stevig in hakt".36% van de werkenden kampt met steeds meer werkstress, naarmate de crisis langer duurt. 42% doet het werk met minder plezier en ruim 1 op de 5 zit tegen een burn-out aan. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder 2600 leden.

32% heeft vaker te maken met onderlinge spanningen op de werkvloer en 36% wordt steeds somberder. 17% kampt vaker met agressie van klantencliënten of omstanders. Hebben we het hier over de zorg? Nee. Het speelt over alle sectoren heenzowel in de publieke als de private sector.

Werkstress flink toegenomen

De cijfers zijn ook flink toegenomen ten opzichte van oktober 2020. Toen deed CNV een soortgelijk onderzoek. Destijds kampte 29% met steeds meer werkstress. Nu is dat 36%En nu vindt 31% van de werkendendat de spanningen op de werkvloer toenemen. Eerder was dat 1 op de 5.  Het aantal mensen dat tegen een burn-out aanzit is verdubbeld: van 11% naar 21%. De cijfers lopen dus voortdurend op. 

Eenzame thuiswerkers

En dan zijn er ook nog de thuiswerkers. 60% van de thuiswerkers voelt zich eenzamer dan in 2020. ‘Maar ook de vijf miljoen mensen die niet thuis kunnen werken verdienen aandacht. Zij staan onder hoge druk al een jaar lang in de frontlinie. Aandacht voor deze problematiek blijft nodig’, aldus het CNV.

Wat te doen?

Werkgever en werknemer, wees alert, zo zegt het CNV. "We roepen werkgevers en werknemer op om met elkaar in gesprek te blijven. Zorg voor elkaar te dragen en gezond te blijven’.

Bron: onderzoek CNV

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag? Dit zegt de rechter 

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Terecht ontslag in proeftijd

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscodeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over LHBTIQA+-gemeenschap?

Terecht ontslag wegens negatieve uitlatingen over...

Leve de vrijheid van meningsuiting! Maar mag die soms toch worden ingeperkt? Bijvoorbeeld als de veiligheid op school in het geding is door uitspraken van een docent-assistent? Het hof oordeelt in een hoger beroepzaak.

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding 

Ontbindingsverzoek werknemer slaagt: ton billijke vergoeding

Een werkgever gaat maandenlang onzorgvuldig om met een werkneemster. Zo onzorgvuldig dat de teamleidster besluit een ontbindingsverzoek in te dienen om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.