10 boekentips voor de feestdagen

Met de feestdagen voor de deur is het de perfecte tijd om bij te lezen met literatuur. Arbo zet een selectie op een rij. Een mix van ontspanning, vakliteratuur, geschiedenis en actualiteit. Om te kiezen op het juiste, passende moment.

10 boekentips voor de feestdagen

1 Het schaarse licht, Nino Haratischwili

Het schaarse licht

Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto. De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven.

2 Je bent zoals je denkt, Michael Pilarczyk

Je bent zoals je denkt

Je bent zoals je denkt legt uit hoe je gedachten je dagelijkse realiteit creëren. Zoals je denkt, zo zal je zijn en zo zal je leven zich vormen. Door je eigen denkwijze beter te begrijpen, zal je in staat zijn meer te leven zoals jij dat graag wilt. Dit boek is geïnspireerd door twee klassiekers: As A Man Thinketh van James Allen (1903) en The Science of Getting Rich van Wallace D. Wattles (1910), aangevuld met eigen visies en inzichten van Michael Pilarczyk. Maar het belangrijkste waar dit boek over gaat is: leven in verbinding met De Bron. ‘Er is iets wat ons in leven houdt. Iets wat ons laat ademen, wat ons hart laat kloppen. Iets wat de natuur laat groeien, wat de zon doet opkomen. Dat iets, het iets met vele namen, daarover gaat dit boek.’

3 OId School Safety, Jos Villevoye

Old school safety

Niks verliest zijn waarde; de waarde verschuift hoogstens. Met die gedachte schreef de bijna 50-jarige veiligheidskundige Jos Villevoye zijn boek Old School Safety. Géén managementboek, géén lesboek en géén handboek, zo zegt hij zelf, maar eerder een mild manifest. Met dit boek wil Villevoye de nieuwe generatie veiligheidskundigen hernieuwd laten kennismaken met de klassiekers in zijn vak. “Ik ken mijn klassiekers. Ik koester ze. Ik vind er ook duidelijk iets van. De ene spreekt me meer aan dan de ander. Ik blijf continu op zoek naar een eigentijdse interpretatie en toepassing.”

Het eerste deel behandelt het ‘leesplankje’ van de veiligheid, met daarin de kernbegrippen gevaar, risico, kans, gevolg en oorzaak. Het tweede deel gaat in op het ‘prentenboek’ van de veiligheid, want visuele concepten zijn belangrijk in de veiligheidskunde. Villevoye kijkt daarbij naar vier klassieke modellen, waaronder die van Heinrich. In het derde deel zoomt hij in op het begrip ‘risico’. Dat doet hij aan de hand van drie vaak toegepaste methoden in het werkveld. In deel vier staat Villevoye stil bij de succesfactor beheersing en de patronen en wetmatigheden waarnaar de veiligheidskundige op zoek gaat. Tot slot behandelt hij lijsten als handig middel om veiligheid slim te organiseren en rapportages om alle belanghebbenden goed te informeren en te ondersteunen in hun werk.

4 Aleksandra, Lisa Weeda

Alexandra

Lisa Weeda dook in Nederlandse media op als expert over de oorlog in Oekraïne. Dat heeft alles te maken met haar uitstekende debuutroman Aleksandra, die het verhaal vertelt van een verscheurde Kozakkenfamilie. Weeda heeft met Aleksandra niet zomaar een spannende familieroman geschreven. Het is een boek dat aan de hand van die ene familie de geschiedenis van een heel land inzichtelijk maakt. Ze doet dat in een vlotte stijl, zonder het oorlogsgeweld aan te dikken of te romantiseren, zonder de emotionele familie-elementen te dramatiseren, en met een magisch-realistische laag die het boek tot een soort koortsige droom maakt.

Aleksandra is een krachttoer, een imposante roman met veel lagen, doorspekt met grote en kleine geschiedenis, in een fantasierijke taal die je heen en weer slingert tussen toen en nu, tussen Den Haag, Moskou, Kiev, Odessa en Loegansk, van keukentafel naar slagveld en terug.

5 Zout water, Hoe een burn-out mijn grootste cadeau werd, Annelies Vette

Zout water

‘Lachen doe je samen, huilen doe je vaak alleen.’ Stress en burn-out; er zijn er maar weinigen die zich erover uit durven te spreken. Annelies Vette geeft in Zout water een ongecensureerd beeld van haar burn-out; hoe ze kortsluiting in haar hoofd kreeg, huilend onder de douche stond, niet naar de supermarkt durfde en worstelde met haar behoefte om haar gevoel te verdoven met wijn. Ze beschrijft haar gedachten, gevoelens en paniekaanvallen zo levendig dat het lijkt alsof je zelf in haar situatie zit. Ze neemt je vervolgens mee op haar lange reis naar herstel.

Haar openhartige verhaal inspireert om zelf ook eens te kijken naar je eigen situatie. Wie ben je? Waar sta je? En waar ga je naartoe? ‘Nog even en dan. Dat mantra had ik maanden in mijn hoofd.’ Annelies Vette (1979) had een hoge HR-functie binnen de bancaire wereld en raakte geveld door een zware burn-out. Ze realiseerde zich dat ze te ver van haar dromen was afgedreven en gooide het roer om. Ze is haar hart gaan volgen en heeft haar eigen bedrijf gestart. Annelies is werkzaam als coach en trainer op het gebied van energie- en stressmanagement en het volgen van je hart. Ook geeft ze lezingen bij bedrijven. Ze heeft zich gespecialiseerd in stress en de effecten daarvan op onze hersenen en ons lichaam.

6 De risicoprofessional, Walter Zwaard

De risicoprofessor

Walter Zwaard interviewde honderden beroepsbeoefenaars over risico, risicobeleving, gedragsbeïnvloeding en vooral hun vak. De Risicoprofessional is de naam waaronder hij zijn bevindingen publiceert. Verwacht geen arbobijbel. Wel een door nieuwsgierigheid ingegeven boek over risicoadvisering in het vakgebied van de belastingconsulent tot de chirurg. Zijn boek is geen gids of leerboek, benadrukt Zwaard. Hij schreef het omdat hij plezier had in het interviewen. Of de arboprofessional er iets mee zou kunnen, had dan ook geen prioriteit. Al denkt hij wel degelijk waarde toe te voegen. “Het is een tijd trend geweest om van elkaar te leren. De arbeids- hygiënist van de veiligheidskundige, dat soort combinaties. Maar voor de niet ingewijden is het verschil heel klein en zijn we allemaal arbodeskundigen. Het is veel spannender om te kijken wat we kunnen leren van een gezinsvoogd, een constructeur of een pensioenadviseur. Hoe kijken die aan tegen gedrag en gedragsbeïnvloeding?”

7 Toen ik dood was, Loes den Hollander

In het boek Toen ik dood was is Maryan Brandhorst verbijsterd als haar man Floris na tien jaar huwelijk wil scheiden. ‘Liefde komt, liefde gaat. That’s life,’ is zijn simpele verklaring. Maar algauw komt Maryan erachter dat hij haar verlaten heeft voor een andere vrouw. Ook Thaïs Brederode en haar man Tony gaan uit elkaar. Hoewel Tony beweert dat er geen ander in het spel is, ontdekt Thaïs dat zij eveneens bedrogen is. Dan verdwijnen beide mannen spoorloos en krijgen Maryan en Thaïs nog een klap te verwerken: het dubbelleven van Floris en Tony gaat verder dan ze gedacht hadden…

8 Frisse blik, David van Valkenburg

We leven in een wereld gekenmerkt door technologie die ons verbindt en tegelijkertijd polariseert. We worden overspoeld met meningen, oordelen en negatieve energie. Ondertussen verlangen we naar meer nuance en meer liefde. Wat we nodig hebben, is niet de vernauwing van ons blikveld, maar juist een ‘Frisse blik’.

In het boek Frisse blik schetst David van Valkenburg ‘anders kijken’ als middel om de wereld mooier en beter te maken met positieve energie. Het gaat om anders kijken naar jezelf, relaties, ouderschap, werk en organisaties, veiligheid, ondernemen, aandacht, gezondheid en het leven. Vanuit meer perspectieven kijken naar hetzelfde, los van goed of fout. Anders kijken naar dingen die - vaak onbewust - normaal zijn geworden.

Dit boek staat vol inspiratie en inzichten om anders te kijken. ‘Anders kijken’ is een kunst die je gaat helpen beter te navigeren in onze onzekere wereld. Het is een manier om de aanwezige variëteit en complexiteit te zien en te omarmen. Gun je jezelf een frisse blik en ga je mee op dit avontuur?

9 Maximale waarden halen uit interne audits, Jan Dillen

Interne audits zijn verplicht bij elk managementsysteem voor gezond en veilig werken, kwaliteit of milieu. Maar met welk doel voeren we ze uit? Allereerst om ons te verbeteren. En ook om te weten of ons managementsysteem werkt. We kijken hoe de interne processen verlopen en hoe we die kunnen verbeteren. Althans, dat is de theorie. De praktijk wijst uit dat interne audits gezond en veilig werken lastig zijn om uit te voeren, moeilijk liggen en niet altijd goed werken. Medewerkers zien de audits als een vorm van controle en de auditors als politieagenten.

In het boek Maximale waarden halen uit interne audits wil Jan Dillen aantonen dat het anders kan. Dat interne audits meerwaarde hebben, ook zonder dikke auditrapporten, uitgebreide auditprogramma’s en ingewikkelde opleidingen. We bespreken hoe we audits kunnen uitvoeren waarin risico’s en kansen centraal staan. Auditoren worden ‘consultants’ die veranderingen voorstellen én opvolgen. Resilience en een goede organisatiecultuur zijn hierbij belangrijk. Jan Dillen is een internationaal erkend expert op het gebied van audits. Zijn ervaring en vakmanschap staan garant voor een praktisch en kwalitatief boek waarmee u gegarandeerd meerwaarde toekent aan uw interne audits.

10 Hybride werken, handboek voor de professional, Jeroen Busscher

Hybride werken, handboek

Thuiswerken, we worden er steeds beter in. Toch ligt bij veel bedrijven het gevaar op de loer dat mensen alleen nog maar communiceren over instrumentele zaken en niet meer over wat hen bindt. Dus blijf vooral investeren in je community, zegt Jeroen Busscher, auteur van het boek ‘Hybride werken, handboek voor de professional’.

Hybride werken, waarbij werknemers slechts een deel van hun week op kantoor doorbrengen, brengt een hoop vragen met zich mee. Organisaties en medewerkers worstelen met de do’s and don’ts van thuiswerk. Dat is zeker sinds het begin van de coronacrisis zo, maar eigenlijk al jaren. Jeroen Busscher schreef het boek ‘Hybride werken’, dat is bedoeld als handboek voor professionals die op kantoor effectief en thuis efficiënt willen werken.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Exitgesprek vult bibliotheek van ervaringen

Een goed gevulde boekenkast is niet alleen een verzameling boeken, maar ook de stolling van talloos veel jaren noeste arbeid. Kennis en inzicht vergaren, nadenken en praktisch handelen, uitproberen, reflecteren en uiteindelijk schrijven, snijden, herschrijven.

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 2 (2024) verschenen

Het tweede magazine van 2024 van Vakblad Arbo is uit. Deze editie heeft als thema Leren tijdens het werk. Maar dit juni-nummer bevat nog veel andere interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

In 3 stappen naar een warm leerklimaat 

In 3 stappen naar een warm leerklimaat

Een warm leerklimaat en inclusief leren zijn voorwaarden voor succesvol leren in het werk. Hoe zorgen we voor een gezond en veilig werkklimaat waar geleerd kan worden en we kunnen toepassen wat we op cursus hebben geleerd? Of waarin we een extra taak kunnen uitvoeren na een beoordeling? Of nieuw gedrag kunnen oefenen na een coachtraject?  

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk 

Blijven leren? Zo lukt dat ook tijdens je werk

Als (arbo)professional wil je anderen steeds weer van goede adviezen voorzien. Tegelijkertijd zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen in je vakgebied. Hoe blijf je up-to-date, in tijden van torenhoge werkdruk en ogenschijnlijk weinig tijd om te blijven leren?

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Vijf voordelen van zelfvertrouwen op de werkplek

Zelfvertrouwen. Geloven in jezelf. Jezelf durven uitspreken. Fouten durven maken. Allemaal dingen die ervoor zorgen dat werknemers beter om kunnen gaan met psychosociale arbeidsbelasting. Onmisbaar dus voor de arbopraktijk. Daarom: tips voor arboprofessionals.

10 boekentips voor onder de kerstboom

10 boekentips voor onder de kerstboom

De feestdagen zijn de perfecte tijd om bij te lezen. Met deze 10 boekentips biedt Arbo>> een mooie mix van ontspanning, vakliteratuur, geschiedenis en actualiteit. Bij wie leg jij ze onder de kerstboom?