Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Hoe kies je als werkgever een BHV-trainer? Zoek op Google, en de aanbieders verdringen zich tot ver beneden je beeldscherm. Toch kun je een rationele keuze maken. Als je maar rekening houdt met 3 criteria.

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Het was puur toevallig dat de preventiemedewerker aan de praat raakte met de dame achter de balie. Maar achteraf was hij er erg blij mee. Want die dame kwam met een oplossing voor een probleem waar hij al tijden mee worstelde: hoe vind ik een goede BHV-trainer? “Ik ken een oud-brandweerman die hier vlakbij woont”, zei ze. “Die man weet echt alles van brandbestrijding en BHV, en die kan daar heel enthousiast over vertellen. En hij is ook nog enorm goedkoop!”

Vakkundig, enthousiast, goedkoop. Dat zijn kwalificaties die in een gemiddeld bedrijf goed vallen. Maar betekent dit ook dat de preventiemedewerker er goed aan doet deze brandweerman in te huren? Inder Bahadoer, labelmanager bij 112BHV, is niet meteen overtuigd. Zijn advies: stel jezelf, voordat je met een BHV-trainer in zee gaat, eerst 3 vragen.

1. Is dit een aanbieder die ontzorgt?

Natuurlijk is de ene aanbieder goedkoper dan de andere. “Maar”, zegt Bahadoer, “weet je zeker dat die aanbieders ook precies hetzelfde leveren? Hoe zit het bijvoorbeeld met de communicatie? Ontvangen de deelnemers een uitnodiging van het ingehuurde bureau, enkele maanden voordat hun certificaat zal verlopen? Of ligt die taak toch bij HR of de managers? En – een andere vraag – krijgen die managers een goede rapportage waarin ze kunnen zien welke deelnemers voor de training zijn ingepland, en of ze die ook hebben afgerond? Verder is het belangrijk dat zo'n trainingsbureau gemakkelijk is te bereiken. Want het laatste wat jij als manager of HR-medewerker wil, is dat de deelnemers met al hun vragen bij jou aankloppen. Dat kost je immers tijd, en dus geld.”

112BHV

2. Gaat het om een one stop shop?

Terug naar de brandweerman hierboven. Want Bahadoer geeft het toe: ongetwijfeld weet die man heel veel van brandbeheersing. Maar hoe zit het met de andere BHV-terreinen? “Dat is natuurlijk heel belangrijk, want iedere organisatie heeft weer zijn eigen risico's. Wat als jij bijvoorbeeld in een magazijn werkt, en in het protocol staat dat je bij brand onmiddellijk moet gaan ontruimen? Dan is het onderwerp ‘brand’ voor jou niet zo interessant, en wil je eerder iets weten over bijvoorbeeld beknelling. En hoe zit het met de risico’s in een kantooromgeving? Heeft de opleider bijvoorbeeld verstand van reanimaties? De insteek van de training moet aansluiten bij de wensen van het bedrijf.”

En een ideale aanbieder is volgens Bahadoer nog breder georiënteerd. “Misschien is jouw bedrijf niet alleen geïnteresseerd in BHV-trainingen, maar ook in opleidingen voor bijvoorbeeld de preventiemedewerker. Dan is het heel handig om die trainingen te kunnen afnemen bij een en dezelfde aanbieder. Je hoeft dan niet iedere keer opnieuw te gaan shoppen, en niet iedere keer opnieuw contractonderhandelingen aan te gaan. Nog een voordeel: de contactpersoon binnen een one stop shop kent ook je organisatie, en weet dus waar je behoeftes liggen. Dat kan op langer termijn veel voordelen opleveren.”

112BHV

3. Hoe zit het met het didactisch niveau?

Eén ding wil Bahadoer benadrukken. Bij een training staat vakinhoudelijke kennis natuurlijk centraal. “De trainer moet dus alles van het onderwerp weten. Maar diezelfde man of vrouw moet dat onderwerp ook op de goede manier weten te brengen. En daarom is het belangrijk dat het trainingsbureau kan terugvallen op verschillende werkvormen. De ene deelnemer leert graag in een klaslokaal. Die wil dat al het materiaal voor de trainingsdatum wordt toegestuurd, dat alles wordt verteld, en dan onthoudt hij het wel. Een ander wil juist boeken lezen, en een derde heeft een voorkeur voor filmpjes of podcasts. Een ideale aanbieder is dus niet alleen enthousiast, zoals bovengenoemde brandweerman, maar kan het materiaal ook aanbieden in verschillende vormen. Een klassikale training, een e-learning, een combinatie van filmpjes en tekst.

Inder Bahadoer is labelmanager bij 112BHV
Inder Bahadoer is labelmanager bij 112BHV

Nog één laatste tip

Stuur je BHV’ers naar één en dezelfde training, zodat ze ook kunnen oefenen in het samenwerken. “Stel dat je een groot kantoorpand hebt met zo'n 2000 mensen”, zegt Bahadoer. “En stel dat je juist tijdens zo'n volle bezetting te maken krijgt met een incident. Dan wil je niet dat je plotseling omringd bent door allemaal BHV'ers die je niet kent. Het is juist belangrijk dat je al met elkaar hebt geoefend. Dan weet je wat ieders sterke en zwakke kanten zijn, en dan ben je als BHV-organisatie een heel stuk efficiënter.”

Dit artikel is gesponsord door112BHV.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Veilig werken met elektrotechniek

Veilig werken met elektrotechniek

De elektrotechniek verandert snel, en daarmee groeit het belang van veilig werken. Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen ons voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

Verschenen: Praktijkblad Veiligheid & Preventie - Nr 3 - 2024

Verschenen: Praktijkblad Veiligheid & Preventie - Nr 3 - 2024

Het nieuwe nummer van het Praktijkblad Veiligheid & Preventie is verschenen. In dit nummer lees je onder meer dat er geen standaardscholing voor bhv bestaat en dat een dagstart kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid.

Praktijkblad Veiligheid & Preventie 2024 #3

Praktijkblad Veiligheid & Preventie 2024 #3

Dit is het Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 3 van september 2024.