Mijn lot als columnist

"Columnisten zijn aanjagers van discussies die onmisbaar zijn, ook voor onderwerpen als arbo en veiligheid. In 400 woorden balanceren zij tussen prikkelen en amuseren. Dat is hun lot." Aan het woord is Walter Zwaard.

Mijn lot als columnist

Het tijdschrift Arbo viert haar honderdjarig bestaan. Preciezer: 1924 is het geboortejaar van De Veiligheid, een blad dat vervolgens ruim 60 jaar verscheen. Het was al die tijd het enige Nederlandse arbotijdschrift. Ook al was het woord arbeidsomstandigheden nog onbekend. Alles wat tegenwoordig arbo heet, was toen 'veiligheid'.

Dat veranderde pas in de jaren 1980 met het verschijnen van het Maandblad voor Arbeidsomstandigheden. De lijn van De Veiligheid via dit maandblad naar het huidige vakblad Arbo is ononderbroken. Vandaar die honderdste jaargang. De overgang van Veiligheid naar Arbo maakte het tijdschrift journalistieker en opende de deur voor columnisten. Om te prikkelen? Om te amuseren? Misschien wel omdat de tijdgeest vroeg om meningen naast feiten.

Altijd dubbel gevoel bij woord 'columnist'

Mijn eerste column in een serieus vakblad verscheen ruim 30 jaar geleden. Ik heb altijd een dubbel gevoel gehad bij dat woord. Om nu te zeggen dat ik een column had geschreven … Dat vond ik aanmatigend, een beetje dikdoenerij.

Misschien wel omdat ik columns associeerde met de korte stukjes van Jan Blokker en Henk Hofland in de krant. Daarmee vergeleken waren mijn teksten niet meer dan wat prutswerk. Columnist? Enfin, lezers en hoofdredacteuren spraken mij erop aan, dagvoorzitters introduceerden mij als zodanig, ik verzoende mij met mijn lot als columnist.

Nu is en heeft alles en iedereen een mening

Destijds was mijn mening als vakgenoot nog interessant, vooral als die prikkelend en bondig werd verwoord. Maar tegenwoordig is en heeft alles en iedereen een mening. En om die onder de aandacht te brengen, is geen papieren tijdschrift meer nodig.

Hebben de klassieke columnisten afgedaan? Of zijn zij te degelijk en saai? Kunnen zij uitstijgen boven het geschreeuw en de kakofonie van digitale meningen? Met opinie gepaard aan stilisme? Inspireerden Blokker en Hofland mij daarom? De kronkels van Simon Carmiggelt vond ik toch veel minder 'echte' columns. Enfin, wie ben ik…

De geestelijk vader aller columnisten was helemaal niet uit op opiniëren of prikkelen. Hij zat in een café, observeerde, schreef en vermaakte zijn lezers. Had ik dat 30 jaar geleden ook moeten doen? Dan was mijn carrière wellicht anders uitgepakt. En ook mijn lot als columnist.

Wat wilde ik eigenlijk: prikkelen of amuseren?

Ex-columnisten schijnen vooral het ritme te missen. Ik vrees dat het ook voor mij gaat gelden. Het gestoei met 400 woorden en een dwingende deadline heeft iets verslavends. Net als reacties van lezers. De instemmende, maar nog meer de afkeurende.

Want de columnist laaft zich aan ergernis en creëert het met veel plezier. Columnisten moeten immers opiniërend en prikkelend zijn. Maar ook relativerend en met een knipoog uitnodigend tot discussie. Wat wilde ik eigenlijk als columnist: prikkelen of amuseren? Was die balanceeroefening misschien mijn échte lot als columnist?

Lees meer over

Walter Zwaard

Walter Zwaard

Risicoprofessional

Walter Zwaard is zelfstandig publicist, docent, spreker en columnist. Hij is auteur van diverse boeken, onder andere medeauteur van het boek Van RI&E naar cultuurverandering. Hij is geen praktiserend veiligheidskundige meer, maar heeft zich sinds het afronden van zijn studie chemie in Leiden onafgebroken met het onderwerp risico beziggehouden.

Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

Hoe krijg je medewerkers zover dat ze veilig werken? En hoe zorg je dat dit geen tijdelijke verandering is, maar blijvend effect heeft? In dit handig overzicht staat alles over (veiligheids)gedrag op een rij.

Prof. Dr. Jaap van den Herik: 'Intuïtie is wél in AI te vangen'

Prof. Dr. Jaap van den Herik: 'Intuïtie is wél in AI te vangen'

In 1991 liet Jaap van den Herik de lezers van vakblad Arbo kennismaken met AI, toen nog expertsystemen genoemd. Wat is volgens hem de stand van zaken nu, 33 jaar later? 'Niet de technologie is het probleem, maar het draagvlak bij de mens.'

Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscodeVoor abonnees
Voor abonnees

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'Gesponsord
Gesponsord

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseurGesponsord
Gesponsord

Gesponsord De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Zo ga je van goede voornemens naar nieuwe gewoontes

Bijna 80% van de mensen heeft een goed voornemen aan het begin van een nieuw jaar. Allemaal denken ze dat vol te houden, maar slechts een kwart van hen lukt dat. Bijna de helft vergeet zelfs dat ze een goed voornemen hadden. Hoe maak je van goede voornemens wél nieuwe gewoontes?

Bureau-cratie

Bureau-cratie

Als bureaucratie de overhand krijgt, kan deze de gewone bedrijfsprocessen verstikken. Als we alles precies volgens de bureaucratische regels uitvoeren, met stiptheidsacties, kunnen we de tent wel sluiten.

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet? 

Verstoorde arbeidsrelatie leidt tot ontslag. Terecht of niet?

In deze rechtszaak leidt een verstoorde arbeidsrelatie tot de ontbinding van een arbeidsovereenkomst. De zaak is een voorbeeld van waar tegenstrijdige verwachtingen en communicatiestoornissen toe kunnen leiden.