Veilig bouwen begint met een stevige meldcultuur
Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.
Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.
Het arbeidsongeschiktheidsstelsel staat voor een belangrijke hervorming. Maar de complexiteit van het huidige WIA-stelsel vormt daarbij een uitdaging. Een recente Kamerbrief geeft een update van de stand van zaken.
De 'basic characterization' uit NEN 689 moet het onnodig uitvoeren van ingewikkelde metingen voorkomen. Maar zijn die metingen wel zo onnodig? Volgens arbeidshygiënisten Mariska Droog en Imke Breedveld kun je je juist bij gevaarlijke stoffen gruwelijk vergissen.
Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.
De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.
Weleens meegemaakt dat je iets hebt opgemerkt dat voor grote problemen kan zorgen? En dat degene die je daarop attendeert, reageert met: 'Prima dat je een probleem meldt, maar ik verwacht ook dat je met oplossingen komt'?
Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.
Een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor vrijwel elke organisatie. Maar wat komt er allemaal bij kijken en hoe pak je het aan? Dit handige overzicht helpt je op weg, van de eerste stappen tot verdiepende thema's en praktische toepassing.
Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.
Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?
How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.
De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?
In een ruimte vlak naast een koeienstal sta ik een workshop te geven voor een groep zorgprofessionals. Het gaat over incidentonderzoek.
De vereniging voor de chemische logistiek (VNCW) is gestart met het onderzoeksproject 'De gevaarlijke stoffenketen van de toekomst'. Het doel: "een toekomstbestendige chemische keten waarin veiligheid, innovatie en duurzaamheid centraal staan."
Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.
Tijdens een bedrijfsuitje raakt een werknemer gewond. De kantonrechter oordeelt dat er sprake is van werk. Daarmee is de werkgever aansprakelijk voor de schade.
Hoe krijg je medewerkers zover dat ze veilig werken? En hoe zorg je dat dit geen tijdelijke verandering is, maar blijvend effect heeft? In dit handig overzicht staat alles over (veiligheids)gedrag op een rij.
In 1991 liet Jaap van den Herik de lezers van vakblad Arbo kennismaken met AI, toen nog expertsystemen genoemd. Wat is volgens hem de stand van zaken nu, 33 jaar later? 'Niet de technologie is het probleem, maar het draagvlak bij de mens.'