Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Werkgevers inspireren om met psychosociale arbeidsbelasting (PSA) aan de slag te gaan. Dat is lang niet altijd even eenvoudig. Maar de juiste rol kiezen helpt wel bij adviseren over PSA.

Adviseren over PSA: met deze whitepaper kiest u de juiste rol

Psychosociale risico’s krijgen steeds meer aandacht. Want steeds meer werknemers geven aan dat ze psychosociale problemen of stress hebben. Dat maakt van adviseren over PSA dus een belangrijk actiepunt voor werkgevers en arboprofessionals.

Want meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op psychische aandoeningen die te maken hebben met het werk. Daarmee zijn psychische klachten de meest voorkomende beroepsziekte. In 2020 is dat zeker niet minder geworden nu zoveel mensen thuiswerken, laten cijfers van TNO zien. Daar kan hoge werkdruk snel leiden tot werkstress, zeker zonder de sociale steun van collega’s.

PSA heeft ingrijpende gevolgen voor alle betrokken

Dat maakt dat PSA ook een belangrijke oorzaak is van uitval. Daarbij zijn de consequenties voor de persoon die uitvalt behoorlijk ingrijpend. Bovendien ontstaat er onzekerheid bij de werkgever, het team en de collega’s. Dat zijn de redenen dat werkgevers vaak professionals inschakelen die hen hierover kunnen adviseren. Maar hoe doe je dat als professional op een goede en positieve manier: adviseren over PSA? Zodat iedereen in de organisatie er enthousiast mee aan de slag gaat?

> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten

Adviseren over PSA, deze whitepaper helpt u erbij

Edith Groenendaal en Cecile de Roos geven u tips over hoe u als arbo-adviseur medewerkers en leidinggevenden inspireert om met werkdruk aan de slag te gaan. Dat adviseren over werkdruk kan namelijk vanuit verschillende rollen. Afhankelijk van de situatie is de ene rol soms beter geschikt dan de andere. In de whitepaper Adviseren over PSA leest u welke verschillende rollen er zijn. Hoe u die kunt invullen. En ook welke valkuilen u daarbij op uw pad kunt vinden. Kortom, met deze whitepaper gaat adviseren over PSA u beter af.

> TIP: Adviseren over PSA? DOWNLOAD meteen de whitepaper

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door inclusieve technologie 

Neurodivergente medewerkers kunnen talenten beter benutten door...

Technologie slim inzetten gebeurt op dit moment nog te weinig. Dat is jammer, want dat biedt veel mogelijkheden voor neurodivergente medewerkers om beter uit de verf te komen op het werk.

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Casus vertrouwenspersoon: moeizame re-integratie

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Pieter, die tegenwerking ervaart bij zijn re-integratie.

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Op station Den Haag Hollands Spoor werd op 20 april 2024 om 22:30 het treinverkeer 3 minuten stilgelegd. Aanleiding was de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist. Foto: Robin Utrecht (ANP).

Geweld op het werk: zo gaan NS en Forensische Zorgspecialisten ermee...

In een aantal sectoren komen geweldsincidenten dagelijks voor. Inmiddels zijn er diverse initiatieven bij bedrijven zelf om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting te lijf te gaan.

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Sociale veiligheid staat blijvend op de agenda sinds de gebeurtenissen bij The Voice, De Wereld Draait Door en verschillende andere organisaties die de media haalden. Waar staan we nu? Een gesprek met agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter. 

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Dit moet je weten over de Wet bereikbaarheid buiten werktijd

Bereikbaar zijn buiten werktijden of niet? Op basis van de Wet bereikbaarheid buiten werktijd kunnen werkgevers en werknemers daarover binnenkort onderling afspraken maken. Arboprofessionals kunnen werkgevers hier nu al over adviseren in het kader van het arbobeleid.