Psychosociale risico’s krijgen steeds meer aandacht. Want steeds meer werknemers geven aan dat ze psychosociale problemen of stress hebben. Dat maakt van adviseren over PSA dus een belangrijk actiepunt voor werkgevers en arboprofessionals.
Want meer dan een miljoen mensen loopt jaarlijks het risico op psychische aandoeningen die te maken hebben met het werk. Daarmee zijn psychische klachten de meest voorkomende beroepsziekte. In 2020 is dat zeker niet minder geworden nu zoveel mensen thuiswerken, laten cijfers van TNO zien. Daar kan hoge werkdruk snel leiden tot werkstress, zeker zonder de sociale steun van collega’s.
PSA heeft ingrijpende gevolgen voor alle betrokken
Dat maakt dat PSA ook een belangrijke oorzaak is van uitval. Daarbij zijn de consequenties voor de persoon die uitvalt behoorlijk ingrijpend. Bovendien ontstaat er onzekerheid bij de werkgever, het team en de collega’s. Dat zijn de redenen dat werkgevers vaak professionals inschakelen die hen hierover kunnen adviseren. Maar hoe doe je dat als professional op een goede en positieve manier: adviseren over PSA? Zodat iedereen in de organisatie er enthousiast mee aan de slag gaat?
> LEES OOK: Psychosociale arbeidsbelasting, dit wilt u weten
Adviseren over PSA, deze whitepaper helpt u erbij
Edith Groenendaal en Cecile de Roos geven u tips over hoe u als arbo-adviseur medewerkers en leidinggevenden inspireert om met werkdruk aan de slag te gaan. Dat adviseren over werkdruk kan namelijk vanuit verschillende rollen. Afhankelijk van de situatie is de ene rol soms beter geschikt dan de andere. In de whitepaper Adviseren over PSA leest u welke verschillende rollen er zijn. Hoe u die kunt invullen. En ook welke valkuilen u daarbij op uw pad kunt vinden. Kortom, met deze whitepaper gaat adviseren over PSA u beter af.
> TIP: Adviseren over PSA? DOWNLOAD meteen de whitepaper