Somber of gespannen door corona? Praat erover

De rijksoverheid is een campagne gestart die zich richt op mentale klachten tijdens de coronacrisis. Met de boodschap: Somber of gespannen door corona? Praat erover! wordt daarmee aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak. Op sociale media staan filmpjes met praktische tips.

Somber of gespannen door corona? Praat erover

Op de radio en op sociale media staan filmpjes met praktische tips. Ook worden mensen die somber of gespannen door corona zijn, opgeroepen erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil er met de campagne aan bijdragen dat mensen deze periode mentaal zo goed mogelijk doorkomen.

De kans op besmetting  en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen, levert veel stress op. Zo worden veel mensen somber of gespannen door corona omdat ze thuis moeten werken en sociale contacten missen. Voor de ruim 1 miljoen Nederlanders die al te maken hadden met psychische klachten, geldt dit nog eens extra.

> LEES OOK: Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Mensen geven aan meer last te hebben van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Daarnaast kunnen mensen met psychische klachten door de coronamaatregelen een extra drempel ervaren om naar de huisarts te gaan voor hulp als ze dreigen vast te lopen.

Somber of gespannen door corona? Naar de huisarts!

Blokhuis: “Mensen die meer last hebben van psychische klachten of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode, moeten weten dat ze niet alleen zijn. Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben.”

> LEES OOK: Advies op afstand van bedrijfsarts in corona-tijd

Somber of gespannen door corona? Praat erover

“Met de campagne ‘Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover’ willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen. Maar we willen ook praktische oplossingen aandragen om deze periode ook mentaal zo goed mogelijk door te komen.”

> LEES OOK: Playful work design voor fijner (thuis)werken

Filmpjes met praktische tips via radio en social media

De campagne is te horen op de radio en te zien op Instagram, Twitter en Facebook. Daar zijn ook filmpjes te zien met bijvoorbeeld tips over hoe om te gaan met drukte in huis of het belang van goed eten en een vaste routine als je niet zo lekker in je vel zit. Op rijksoverheid.nl staan meer praktische tips en verwijzingen naar hulplijnen.

Bron: rijksoverheid.nl

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: ongewenst gedrag tijdens bedrijfsuitje

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Suzanne, die tijdens een skitrip met werk wordt betast.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Handig overzicht: sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Een burn-out, dat overkomt mij niet

Burn-out is het gevolg van vaak jarenlange overbelasting. Herstel vraagt veel tijd en aandacht. De eerste signalen herkennen en tijdig actie ondernemen om het stresssysteem te resetten, zijn daarom van groot belang.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Leidt anonieme melding over grensoverschrijdend gedrag tot ontslag?...

Een werkgever ontvangt een anonieme melding dat een werknemer zich schuldig maakt aan ongewenst gedrag. Waar moeten werkgevers en adviserende arboprofessionals bij zo 'n melding op letten?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Alles wat je wilt weten over Blue Monday

De derde maandag van januari valt laat dit jaar. Op 20 januari is het Blue Monday, schijnbaar de meest deprimerende dag van het jaar. Maar hoezo dan?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Casus vertrouwenspersoon: dreigend arbeidsconflict

Vertrouwenspersoon Arnoud Kok biedt medewerkers een luisterend oor en een helpende hand. Deze keer Anne-Marije, die thuiszit vanwege een dreigend arbeidsconflict.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Terecht ontslag in proeftijd

Een werknemer is gewond geraakt bij een schietpartij in de metro. Hij zegt hierdoor PTSS te hebben opgelopen en komt niet werken. Daarop ontslaat de werkgever hem in zijn proeftijd. Dat mag, zegt de kantonrechter.

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.