Somber of gespannen door corona? Praat erover

De rijksoverheid is een campagne gestart die zich richt op mentale klachten tijdens de coronacrisis. Met de boodschap: Somber of gespannen door corona? Praat erover! wordt daarmee aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak. Op sociale media staan filmpjes met praktische tips.

Somber of gespannen door corona? Praat erover

Op de radio en op sociale media staan filmpjes met praktische tips. Ook worden mensen die somber of gespannen door corona zijn, opgeroepen erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil er met de campagne aan bijdragen dat mensen deze periode mentaal zo goed mogelijk doorkomen.

De kans op besmetting  en de maatregelen om de uitbraak onder controle te krijgen, levert veel stress op. Zo worden veel mensen somber of gespannen door corona omdat ze thuis moeten werken en sociale contacten missen. Voor de ruim 1 miljoen Nederlanders die al te maken hadden met psychische klachten, geldt dit nog eens extra.

> LEES OOK: Pas op voor psychische overbelasting van thuiswerkers

Mensen geven aan meer last te hebben van angst, depressiviteit, paniek en slecht slapen. Daarnaast kunnen mensen met psychische klachten door de coronamaatregelen een extra drempel ervaren om naar de huisarts te gaan voor hulp als ze dreigen vast te lopen.

Somber of gespannen door corona? Naar de huisarts!

Blokhuis: “Mensen die meer last hebben van psychische klachten of die niet lekker in hun vel zitten in deze periode, moeten weten dat ze niet alleen zijn. Er komt nogal wat op ons af en het is niet vreemd dat mensen zich daardoor somber of gespannen voelen. Het belangrijkste is om erover te praten. Met je familie, je partner of je vrienden. Ik wil mensen ook oproepen om echt naar de huisarts te gaan als ze hulp nodig hebben.”

> LEES OOK: Advies op afstand van bedrijfsarts in corona-tijd

Somber of gespannen door corona? Praat erover

“Met de campagne ‘Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover’ willen we duidelijk maken aan mensen die hiermee te maken hebben: je bent niet alleen. Maar we willen ook praktische oplossingen aandragen om deze periode ook mentaal zo goed mogelijk door te komen.”

> LEES OOK: Playful work design voor fijner (thuis)werken

Filmpjes met praktische tips via radio en social media

De campagne is te horen op de radio en te zien op Instagram, Twitter en Facebook. Daar zijn ook filmpjes te zien met bijvoorbeeld tips over hoe om te gaan met drukte in huis of het belang van goed eten en een vaste routine als je niet zo lekker in je vel zit. Op rijksoverheid.nl staan meer praktische tips en verwijzingen naar hulplijnen.

Bron: rijksoverheid.nl

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Medewerkers in scheiding: gesprekstips

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die ook invloed kan hebben op het werk. Dit artikel biedt jou als arboprofessional praktische tips voor gesprekken en ondersteuning om een medewerker in scheiding goed te begeleiden.

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Morele moed is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om misstanden te melden?

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 stukken Sint-jurisprudentie.

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Als jurist moet je natuurlijk een goede lezer zijn, want hemeltje, wat komen er dagelijks veel teksten op je af. Je moet eigenlijk een topsporter in lezen zijn en het nog leuk vinden ook - begin er anders niet aan.

5 best gelezen artikelen in november

5 best gelezen artikelen in november

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in november 2024.

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.