Boek: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2024

De Praktijkgids Arbeidsveiligheid is een praktisch naslagwerk voor al diegenen die in de praktijk te maken hebben met veiligheidstaken.

Boek: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2024

Juist voor HSE-professionals of personen die een opleiding volgen op het gebied van veiligheid is dit boek uitermate geschikt. Het boek geeft op een overzichtelijke wijze handreikingen voor een veilige en gezonde werkplek.

Naast arbeidsveiligheid komen ook aspecten als arbeidshygiëne, ergonomie en gezondheid aan de orde. De inhoud is samengesteld door experts die de teksten jaarlijks actualiseren. Zo zijn deze altijd aangepast aan de meest recente wet- en regelgeving, normen en stand der techniek.

De Praktijkgids behandelt in acht hoofdonderwerpen het vakgebied Arbeidsveiligheid:

Beleid: arbowetgeving, gezond en veilig werken management, medezeggenschap, risico-inventarisatie en -evaluatie, ongevalsonderzoek, en veiligheidscultuur
Arbeidsplaatsen: risico’s, normen en richtlijnen en de preventieve maatregelen voor verschillende werplekken
Chemische factoren: blootstelling aan en opslag van gevaarlijke stoffen, vezels en asbest, bijzondere stoffen
Fysische factoren: geluid, trillingen, verlichting, binnenklimaat
Biologische factoren
Fysieke belasting
Arbeidsmiddelen: met aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen
Overige veiligheidsdomeinen: andere veiligheidsdomeinen zoals procesveiligheid, transportveiligheid en sociale veiligheid, waarmee de HSE-professional te maken kan krijgen

Arbobeleid voeren

De or als bondgenoot van arbo

Lastig om de directie enthousiast te maken voor arbobeleid? Weet dat je binnen het bedrijf beschikt over een bondgenoot: de ondernemingsraad. En dat je het recht hebt om met die or, de directie en de externe arbodienstverlener de arbosituatie te bespreken.

Arbobeleid voeren

Nieuwe editie Praktijkgids Arbeidsveiligheid met actuele inzichten

De geactualiseerde Praktijkgids Arbeidsveiligheid is verschenen. De gids is een toonaangevend naslagwerk voor iedereen die in de praktijk te maken heeft met veilig en gezond werken.

Managementsystemen

Arbo vierde 100-jarig jubileum!

How time flies when you're having fun! Voor we het wisten was vakblad Arbo 100 jaar; wel een feestje waard dus. Lees mee in het speciale jubileumnummer.

Arbobeleid voeren

5 best gelezen artikelen in december

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in december 2024.

Arbobeleid voeren

Dit zijn de 10 best gelezen artikelen van 2024

Het hele jaar door heb je volop onze artikelen gelezen. Benieuwd naar wat de 10 best gelezen artikelen van 2024 zijn? Lees ze hier allemaal, voor het eerst of opnieuw.

Gesponsord
Gesponsord
Cultuur

Gesponsord 'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Arbobeleid voeren

De 3 best gelezen uitspraken van 2024

Waarover lagen werkgevers en werknemers in 2024 met elkaar overhoop? Dit waren het afgelopen jaar de 3 best gelezen artikelen over rechterlijke uitspraken op de werkplek.

Arbobeleid voeren

Nieuwe arbo wet- en regelgeving in 2025 waar je op moet letten

Wat staat ons te wachten op het gebied van arbo wet- en regelgeving in 2025? Dit overzichtsartikel zet de vaststaande en mogelijke wetwijzigingen op een rij. Ook komen enkele recente aanpassingen in regelgeving aan bod die hun invloed hebben op 2025.