Boek: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2024

De Praktijkgids Arbeidsveiligheid is een praktisch naslagwerk voor al diegenen die in de praktijk te maken hebben met veiligheidstaken.

Boek: Praktijkgids Arbeidsveiligheid 2024

Juist voor HSE-professionals of personen die een opleiding volgen op het gebied van veiligheid is dit boek uitermate geschikt. Het boek geeft op een overzichtelijke wijze handreikingen voor een veilige en gezonde werkplek.

Naast arbeidsveiligheid komen ook aspecten als arbeidshygiëne, ergonomie en gezondheid aan de orde. De inhoud is samengesteld door experts die de teksten jaarlijks actualiseren. Zo zijn deze altijd aangepast aan de meest recente wet- en regelgeving, normen en stand der techniek.

De Praktijkgids behandelt in acht hoofdonderwerpen het vakgebied Arbeidsveiligheid:

Beleid: arbowetgeving, gezond en veilig werken management, medezeggenschap, risico-inventarisatie en -evaluatie, ongevalsonderzoek, en veiligheidscultuur
Arbeidsplaatsen: risico’s, normen en richtlijnen en de preventieve maatregelen voor verschillende werplekken
Chemische factoren: blootstelling aan en opslag van gevaarlijke stoffen, vezels en asbest, bijzondere stoffen
Fysische factoren: geluid, trillingen, verlichting, binnenklimaat
Biologische factoren
Fysieke belasting
Arbeidsmiddelen: met aandacht voor persoonlijke beschermingsmiddelen
Overige veiligheidsdomeinen: andere veiligheidsdomeinen zoals procesveiligheid, transportveiligheid en sociale veiligheid, waarmee de HSE-professional te maken kan krijgen

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Werkgevers met een RI&E actiever in gezond en veilig werk

Een RI&E uitvoeren en een plan van aanpak opstellen is voor alle werkgevers verplicht volgens de Arbowet. Uitzonderingen daarop: zzp'ers en kleine bedrijven. Sinds 2014 is het percentage werkgevers met een RI&E gestegen van 46% naar 64% in 2024.

Landelijk Arbocongres 2023

Arbo Kennisfestival: de onderwerpen op een rij

Dinsdag 26 november is het zover: het eerste Arbo Kennisfestival. Een dag vol waardevolle inzichten en praktische kennis. Deze onderwerpen gaan we bespreken.

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Handig overzicht: voorlichting en onderricht

Om veilig te kunnen werken, zijn instructies, opleiding en training van medewerkers erg belangrijk. Met dit handig overzicht zetten we alle belangrijke zaken voor je op een rij.

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met verbouwingen'

Arbeidshygiënist Edwin Hagelen: 'Ik mag ook graag meedenken met...

Van risico's inventariseren tot gevaarlijke stoffen meten, fysieke belasting verlagen en meedenken met verbouwingen. Arbeidshygiënist Edwin Hagelen geniet van zijn werk bij het UMCU: 'Never a dull moment'.

5 best gelezen artikelen in oktober

5 best gelezen artikelen in oktober

Wat lazen arboprofessionals de afgelopen maand? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in oktober 2024.

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Veilige werkwijze ontwikkeld na bedrijfsongeval. Extra boetematiging?

Een werkgever krijgt een boete nadat een straddle carrier is gekanteld. Nadat hij een veilige werkwijze heeft ontwikkeld, gaat de boete omlaag. Maar niet genoeg, vindt de werkgever. Wat zegt de rechter?

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Certificatieschema arbokerndeskundigen: nieuwe ontwikkelingen

Waarschijnlijk wordt de bestaande overgangsregeling van het certificatieschema arbokerndeskundigen met 2,5 jaar verlengd.