5 best gelezen artikelen in april 2023

Ook in april was Arbo-online weer goed te vinden. We zetten de 5 best gelezen artikelen van de afgelopen maand nog even op een rijtje.

5 best gelezen artikelen in april 2023

Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen van de maand april nog even op een rij.

1. Nieuwe werkwijze Arbeidsinspectie bij arbeidsongevallen niet zonder risico

De Nederlandse Arbeidsinspectie hanteert een nieuwe werkwijze bij arbeidsongevallen. Werkgevers doen nu zelf onderzoek naar bepaalde meldingsplichtige arbeidsongevallen. Maar dit kan voor de werkgever risico’s en onzekerheden met zich meebrengen.

> Lees dit artikel

2. Dit moet iedereen weten over stress, want het zit niet tussen de oren

Stress heeft een slecht imago. Te veel en te lang last hebben van stress, maakt ziek. Maar helemaal geen stress is geen optie, want stress hoort bij het leven.

> Lees dit artikel

3. Zelfonderzoek en rapportage bij ongevallen, zo werkt dat

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft een nieuwe werkwijze ingevoerd voor het ongevalsonderzoek. In veel gevallen kunnen werkgevers voortaan hun eigen onderzoek doen. De inspectie verwacht dat dit tot meer verbeteringen in veilige werkomstandigheden leidt dan simpelweg beboeten.

> Lees dit artikel

4. Dit is er nieuw aan de herziene Richtlijn Werk-privébalans

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde heeft een herziene Richtlijn Werk-privébalans uitgebracht. Vanwaar die nieuwe richtlijn? En wat is er precies nieuw aan?

> Lees dit artikel

5. Te veilig levert onveiligheid op zegt Ira Helsloot

Onze grenswaarden zijn vaak te streng en ons arbobeleid daarmee onevenwichtig. Dat komt door een slechte omgang met onzekerheid en levert op andere plekken weer onveiligheid op. Dat betoogt Ira Helsloot, hoogleraar besturen van veiligheid. Hoe zit dat?

> Lees dit artikel

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en jobcrafting

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Meten, weten en leren

Meten, weten en leren

Zelf ben ik erg goed in multitasken. Ik weet dat je achter het stuur geen telefoon moet gebruiken, maar in mijn geval is dat geen probleem. Ik plaats moeiteloos als arboprofessional een post op LinkedIn terwijl ik met één vaste hand mijn auto door het verkeer loods.

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Bron: Week van de Werkstress

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

Arbo in Bedrijf, de feiten en cijfers toegelicht

De Nederlandse Arbeidsinspectie publiceerde op 12 september 2024 het rapport Arbo in Bedrijf 2022-2023. Advocaat Paul Verloop licht enkele feiten en cijfers toe.

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Eerlijk werk? Check het ook zelf

Veilige werkomstandigheden, eerlijke betaling en een respectvolle behandeling. Gebruik de zelfinspectietool Eerlijk werken om te checken of het daarmee goed zit in jouw organisatie.