Boek: Arbeid & Gezondheid

Arbeid & Gezondheid biedt een overzicht van het spanningsveld tussen arbeid en gezondheid. Dit boek gaat over de langeretermijneffecten van arbeidsbelastende factoren, het werkgebied van de arbeidshygiëne en de ergonomie.

Boek: Arbeid & Gezondheid

De risico's op het moderne werk worden steeds complexer en nieuwe gevaren dienen zich continu aan. Voor de arboprofessional zijn de risico's dan ook lastig te kwantificeren en dit maakt het ingewikkeld om hierover goed te adviseren. Met dit boek helpen wij de lezer bij het maken van keuzes. Welke aanpak is in een bepaalde situatie de beste? Welke meetstrategie is het meest effectief?

De theoretische beschrijvingen in dit boek zijn actueel, maar bewust kort gehouden. De praktijkcasussen geven handvatten voor toepassing van de arbeidshygiënische strategie, waar mogelijk met een beschrijving van de valkuilen. Per thema geven erkende experts de meest recente ontwikkelingen aan. De opbouw volgt de klassieke indeling: chemische, biologische, fysische en fysieke factoren.

Dit boek is bedoeld voor iedereen die op de een of andere manier betrokken is bij het verbeteren van werkomstandigheden. Naast arbeidshygiënisten en ergonomen zijn dat arbokerndeskundigen, zoals hoger veiligheidskundigen, arbeids- en organisatiedeskundigen en bedrijfsartsen. Ook is dit een nuttig naslagwerk voor bijvoorbeeld preventiemedewerkers en anderen die dagelijks met veilig en gezond werken te maken hebben.

Wim van Alphen

Wim van Alphen

Hoger veiligheidskundige en arbeidshygiënist

Wim van Alphen is hoger veiligheidskundige, arbeidshygiënist, chemicus en microbioloog. Daarnaast is hij docent aan diverse opleidingen op het gebied van risico-inventarisatie en -evaluatie, gevaarlijke stoffen, PGS15, biologische veiligheid. Hij is auteur van diverse boeken over de risico-inventarisatie en -evaluatie, ongevallen, biologische veiligheid, beroepsziekten en arbeidshygiëne.