Boek: Veilig voelen, veilig zijn

Dit boek biedt een hanteerbaar theoretisch kader aan iedereen die de dialoog starten over een onveilig werkklimaat. Met herkenbare verhalen uit de (werk)praktijk.

Boek: Veilig voelen, veilig zijn

Praten over een onveilig werkklimaat

Hoe kun je de dialoog starten over een onveilig werkklimaat zonder in de verdediging of de aanval te schieten? In dit boek krijg je een hanteerbaar theoretisch kader, zodat je weet hoe een veilig werkklimaat werkt. Maar de auteurs gaan vooral in op de praktijk en hoe jij de theorie werkend kunt krijgen.

Elf personen delen hun ervaringen, inzichten, overpeinzingen en leermomenten over het werkklimaat in hun dagelijkse werkomgeving. Hoe zij dit onbewust veiliger maakten én wat ze bewust deden om de theorie werkend te krijgen. Zo krijgt 'Veilig voelen en veilig zijn' een concrete lading en kunnen jij en je team ermee aan de slag. Het thema 'een open en veilig werkklimaat bereiken' wordt zo laagdrempelig. Of, zoals Joriene zegt: "van een drempel wordt een glijbaan gemaakt".

In dit boek vind je ook reflectievragen over het werkklimaat. Zo word je uitgenodigd om zelf en - nog mooier - , samen met je team, stil te staan bij dit belangrijke thema en te leren. Kies het verhaal dat jou aanspreekt en deel het. Laat een collega een ander verhaal kiezen en bespreek het. Oftewel: ga samen spelen met het thema veilig werkklimaat. Neem het boek onder je arm en ga op reis.

Joriene Beks

Joriene Beks

Bedrijfskundige

Joriene Beks is eigenaar van Securing Candor en bedrijfskundige. Zij is mede-auteur van ‘Veilig voelen, veilig zijn’ en auteur van ‘Psychologische Veiligheid, zo vorm je vrijmoedige teams’ en de ‘Veldgids Psychologische Veiligheid’.

Beeld: Shutterstock
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Handig overzicht: sociale veiligheid

Een sociaal veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van medewerkers. Dit handig overzicht zet op een rij wat je als arboprofessional kunt doen om sociale veiligheid op de werkvloer te waarborgen.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Grensoverschrijdend gedrag: goed geregeld nog geen garantie voor...

De werkvloer is vaak niet sociaal veilig, blijkt uit onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag door FNV. Veel werknemers zeggen gepest of geïntimideerd te worden. Ook hebben zij te maken met discriminatie, seksuele intimidatie en agressie. Zelfs als alle procedures voor een veilige werkplek op orde zijn.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Psychologische veiligheid is voorwaarde voor veilig werken

Veilig voelen, veilig zijn; het onderwerp is nog nooit zo hot geweest. Organisaties streven naar een proactieve veiligheidscultuur. Terwijl medewerkers steeds vaker van zich laten horen als ze zich niet veilig wanen. Hoe verhouden veilig werken en psychologische veiligheid zich tot elkaar?

Ongewenst gedrag

Negatief werkgedrag, een frisse kijk op een oud probleem

Een onthullende kijk op wat negatief werkgedrag precies inhoudt en wie daar een rol in speelt. Dat komt naar voren uit dit gesprek tussen Orly Polak en Cokkie Verschuren over ongewenst gedrag, of specifieker negatief werkgedrag. Wat betekent dit voor de aanpak van het probleem in de praktijk?

Burn-out

Intimidatie, pesten, burn-out. Wat gaat er toch allemaal mis op de...

Burn-out na digitale stalking door hoogleraar. Intimidatie meest voorkomende vorm ongewenst gedrag op werk. Zorgen over stijging burn-outklachten onder jongeren. Allemaal koppen in de krant die aangeven dat er veel mis is op de werkvloer.

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Psychologische veiligheid als vangnet voor stress, zo werkt het

Het liefst laat iedereen zich van zijn leukste kant zien. Maar werkstress kan roet in het eten gooien. Dan winnen de emoties het soms van het verstand. Wat moeten arbo-adviseurs weten over stress? En waar komt psychologische veiligheid om de hoek kijken?

Ongewenst gedrag

Sociale veiligheid verbeteren: zo pakt BNNVARA dat aan

Een half jaar gelden kwam het nieuws naar buiten dat er jarenlang een angstcultuur heerste op de redactie van DWDD. Welke stappen heeft BNNVARA sindsdien genomen om de sociale veiligheid op de werkvloer te vergroten?

Psychologische veiligheid

Arbo in cijfers: Hulp vragen op het werk: wie durft?

Fouten maken mag! Dat geldt gemiddeld voor 60% van de werknemers. Wel zit er een groot verschil tussen fouten mogen maken in de zorg of in de IT.