Boek: Achteraf is makkelijk praten

Dit boek laat je effectiever leren van incidenten en de dagelijkse praktijk. Een combinatie van heldere theorie en een zoektocht van drie hoofdpersonen biedt praktische inzichten.

Boek: Achteraf is makkelijk praten

Oordeelvrij leren kijken

"Daar vind ik wel wat van" zeggen we vaak met een ondertoon. Of het nu gaat om werk of privé, om veiligheid of de politiek: achteraf is het altijd makkelijk praten. Achteraf is het eenvoudig om te zeggen wat er had moeten gebeuren. Als we de uitkomst van een besluit, handeling of proces weten, hebben we er al snel een mening over.

Ook bij incidenten en ongevallen oordelen we makkelijk achteraf. Vooral over de direct betrokken mensen. In Achteraf is makkelijk praten nemen de auteurs jou mee in het open en vrij van oordeel kijken naar de context van alle betrokkenen bij een onverwachte gebeurtenis.

Door oordeelvrij te kijken, kunnen we de situatie beter begrijpen en doorgronden. En er vervolgens van leren en het werk verbeteren. Welke inzichten stellen ons in staat om vrij van oordeel te kijken? Wat levert ons dit op? Dit praktische boek helpt je daarbij.

Het is gericht op het onderzoeken van incidenten en op leren van de dagelijkse praktijk. Een combinatie van heldere theorie en een zoektocht van drie hoofdpersonen biedt inzichten waar je direct actief mee aan de slag kunt. Het resultaat? Effectiever leren, echte verbeteringen en meer (werk)plezier.

David van Valkenburg

David van Valkenburg

Anders kijken naar veiligheid

David helpt organisaties met een doorbraak in veiligheid. Volgens hem is het tijd om de grijze systeemwereld weer menselijk te maken. Daarbij gaat het om anders kijken naar veiligheid, werk en mensen - en niet om betere en meer tools.

Gesponsord
Gesponsord
Arbobeleid voeren

Gesponsord Hoe zet je een AED-programma op?

Een plotselinge hartstilstand kan bij iedereen, op elk moment optreden. Ook tijdens een gewone dag op het werk. Sterker nog, 15% van de hartstilstanden vindt op het werk plaats. Daarom is het cruciaal om op het werk een uitgebreid AED-programma te hebben.

Beeld: Shutterstock
Arbobeleid voeren

Inspectie handhaaft strenger op uitbuiting werknemers

De Arbeidsinspectie krijgt voor de tweede keer in korte tijd extra handhavingsmogelijkheden. Sinds januari kan zij al werkgevers met illegale arbeidsmigranten in dienst zwaarder beboeten. Nu kan de Inspectie ook bedrijven sluiten die arbeids­migranten uitbuiten.

Gedrag

Arbodeskundige gezocht: tip ons of geef jezelf op

De ene arboprofessional is de andere niet. Daarom interviewt Arbo iedere maand een arbodeskundige over hun werk. Ben jij of ken jij iemand met passie voor het arbovak? We horen graag van je.

William Hollander. Foto: Kondor Wessels Amsterdam
Cultuur

Veilig bouwen begint met een stevige meldcultuur

Veilig bouwen: wat begon met een 'verklik-app' leidde naar een ingebedde veiligheidscultuur. Een interview met een bevlogen KAM-manager.

Gedrag

Kom niet aan met problemen!

Weleens meegemaakt dat je iets hebt opgemerkt dat voor grote problemen kan zorgen? En dat degene die je daarop attendeert, reageert met: 'Prima dat je een probleem meldt, maar ik verwacht ook dat je met oplossingen komt'?

Gedrag

Handig overzicht: (veiligheids)gedrag

Hoe krijg je medewerkers zover dat ze veilig werken? En hoe zorg je dat dit geen tijdelijke verandering is, maar blijvend effect heeft? In dit handig overzicht staat alles over (veiligheids)gedrag op een rij.

Gedrag

Prof. Dr. Jaap van den Herik: 'Intuïtie is wél in AI te vangen'

In 1991 liet Jaap van den Herik de lezers van vakblad Arbo kennismaken met AI, toen nog expertsystemen genoemd. Wat is volgens hem de stand van zaken nu, 33 jaar later? 'Niet de technologie is het probleem, maar het draagvlak bij de mens.'

Voor abonnees
Voor abonnees
Gedrag

Voor abonnees Duidelijk over gedrag met dit voorbeelddocument gedragscode

Wat tolereer je als organisatie wel of niet als het gaat om gedrag van medewerkers? Gebruik dit voorbeelddocument gedragscode om dat duidelijk te maken.