Een veiligheidsbril op sterkte als wapen tegen ziekteverzuim

Letsel aan het oog, gehoorschade of gewoon hoofdpijn na een hele dag werken. Het zijn zomaar drie risico's, waar werknemers aan worden blootgesteld - en waar u als werkgever hen natuurlijk tegen wil beschermen. Vandaar het belang van veiligheidsbrillen, otoplastieken en beeldschermbrillen.

Een veiligheidsbril op sterkte als wapen tegen ziekteverzuim

Wat Alisina Siawash het meest verraste bij zijn werk als marketeer bij seeh? De variëteit aan klanten die bij de producten zijn gebaat. “Neem veiligheidsbrillen”, zegt hij. “Ik had die altijd geassocieerd met de zwaardere beroepen. En inderdaad, zo’n veiligheidsbril op sterkte heb je natuurlijk nodig als je bezig bent met bijvoorbeeld werkzaamheden in de bouw of als je werkt in de metaalindustrie. Maar hetzelfde geldt als je lesgeeft in het meubelmaken en je rondvliegende deeltjes in je ogen kunt krijgen. Bovendien hanteren veel bedrijven de regel dat die veiligheidsbril verplicht is voor iedereen in het bedrijf. Ook bijvoorbeeld voor de ICT-jongen die langskomt om een computer bij de machine te repareren.”

Twee brillen over elkaar?

En steeds meer werkgevers zien ook het belang in van veiligheidsbrillen op sterkte. “Natuurlijk zijn er uitzonderingen”, zegt Siawash. “Er zijn ook werkgevers die zeggen: ‘Zet je gewone bril maar op, en plaatst daar een veiligheidsbril overheen.’ Maar de meesten van hen begrijpen dat dit een slecht idee is. Twee brillen over elkaar zitten natuurlijk heel oncomfortabel, en dus zal een werknemer ze al snel van zijn neus afhalen. Juist voor die mensen maken wij onze veiligheidsbrillen op sterkte.”

Superieure coating

Een ander belangrijk punt: het glas. “Normaal heb je bij een veiligheidsbril de keuze tussen polycarbonaat en CR-39”, legt Siawash uit. “Wij gebruiken Trivex; dat is nog lichter en krasvaster dan de andere twee varianten. We hebben brillen met een kraswerende en antireflectie coating. Maar het overgrote deel van onze klanten kiezen voor een zogenoemde superieure coating. Die is niet alleen kraswerend, antistatisch en antireflecterend, maar ook vuil- en waterafstotend en tot wel 7 keer harder, waardoor die nog krasvaster is.'

"In sommige branches is dat absoluut noodzakelijk. Wat als jij de hele dag in de weer ben met vettige olie, of werkzaamheden uitvoert waarbij fijne stofdeeltjes vrijkomen? Met die superieure coating hecht dat allemaal minder aan en valt het makkelijker te reinigen.”

Otoplastieken voor uiteenlopende branches

Een breed spectrum aan klanten: Siawash ziet het bij veiligheidsbrillen, maar ook bij otoplastieken. Ook hier gaat het niet alleen om klanten met zwaardere beroepen. “Natuurlijk, die otoplastieken zijn onmisbaar in de bouw, waar mensen naast heimachines staan of bezig zijn met drilwerkzaamheden. Maar hetzelfde risico op gehoorschade zie je ook in uiteenlopende andere branches. Bijvoorbeeld bij gymleraren die te maken krijgen met gillende kinderen, of grootkeukens waar je continu geconfronteerd wordt met draaiende apparaten en kletterende borden.”

Voor werkgevers in Nederland is dit een serieus aandachtspunt. “Gehoorschade is een van de meest gemelde beroepsziektes”, zegt Siawash. “En dan moet je niet alleen denken aan tinnitus. Maar ook aan klachten die al ontstaan op de korte termijn: hoofdpijn, slaapproblemen, concentratieproblemen. Daarom is de werkgever bij een geluidsniveau vanaf 80 dB verplicht om maatregelen te nemen. Vanaf 85 dB moet hij een plan van aanpak opstellen.”

Verschillende filters

Gelukkig zijn werkgevers en werknemers zich hoe langer hoe meer van de risico’s bewust. En gelukkig ligt er ook een gemakkelijke oplossing: die otoplastieken. “Niet alleen zijn ze duurzaam en comfortabel, ze kunnen ook worden voorzien van een aangepast filter. In die spoelkeuken kun je waarschijnlijk volstaan met een laag filter. Maar werk je in de buurt van opstijgende vliegtuigen, dan wordt dat filter veel zwaarder. Daarnaast heb je filters die zijn ontworpen voor hoge geluidspieken. Denk aan de neerkomende heipalen in de bouw. Onze aanmeetspecialisten in de winkel en op locatie kunnen uiteraard over de filterkeuze adviseren.”

Beeldschermbril voorkomt nekklachten

Tot nu toe hebben we het gehad over harde veiligheid: brillen en otoplastieken die beschermen tegen zware fysieke risico’s. Anders ligt dat bij de beeldschermbril. Maar toch vormt die wel degelijk een oplossing voor een reëel probleem. “Veel oudere beeldschermwerkers dragen tijdens hun werk een zogenoemde multifocale bril”, zegt Siawash. “Dat is een bril waarmee ze goed kunnen zien in de verte, en ook kunnen lezen. Maar wat doen ze om dat beeldscherm goed te kunnen zien? Daarvoor gebruiken ze het onderste gedeelte van die bril, het leesgedeelte. Echter, daarvoor moeten ze hun hoofd een beetje optillen, en dat kan leiden tot nekklachten.”

Een beeldschermbril is precies afgestemd op je werkzaamheden achter een beeldscherm.”

Bovendien is een ‘gewone’ leesbril volgens hem ook niet zo geschikt voor beeldschermwerk. “Als jij een boek leest, houd je dat op zo’n 30-35 cm afstand. Maar dat beeldscherm staat een eindje verder: op zo’n 60-65 cm. Wat zie je dus? Mensen gaan dichter bij het scherm zitten, en vervallen in een minder ergonomische houding. Het gevolg: pijn in de schouders en droge ogen. Vandaar het belang van een beeldschermbril: die is precies afgestemd op je werkzaamheden achter een beeldscherm.”

Service

Veiligheidsbrillen, otoplastieken en beeldschermbrillen. Natuurlijk zijn er ook andere leveranciers waar je die kunt bestellen. Maar volgens Siawash biedt zijn organisatie een duidelijke meerwaarde: het unieke bestel- en beheersysteem, de service en de landelijke dekking. “Wat die landelijke dekking betreft: zodra de werkgever klant wordt bij ons, kunnen de medewerkers terecht bij de dichtstbijzijnde vestiging van Hans Anders, in Nederland en België. Met ruim 400 winkels zit er altijd eentje in de buurt. En onze service houdt niet alleen in dat mensen ons altijd kunnen bellen met vragen; we gaan verder. Als de klant dat wil, kunnen we ons unieke systeem aan laten sluiten op zijn inkoopsysteem. Dat maakt de hele administratieve afhandeling een heel stuk simpeler.”

Dit artikel is gesponsord door seeh, exclusieve partner van Hans Anders.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In dit artikel bekijken we de vele mogelijkheden van werken in het onderwijs.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

Speelt het risico op explosies een rol op de werkvloer? Dan moet je rekening houden met ATEX, een Europese richtlijn over explosieveiligheid. Explosiegevaar komt niet alleen voor in chemische installaties, maar kan ook ontstaan op plaatsen met fijnstof, zoals bij de verwerking van suiker.

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Zo regel je de BHV in een bedrijfsverzamelgebouw

Ook als je samen met andere bedrijven in één gebouw werkt, moet de bedrijfshulpverlening goed op orde zijn. De verhuurder of het grootste bedrijf regelt niet automatisch de BHV. Waar moet je op letten bij BHV in een bedrijfsverzamelgebouw?

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur blijft in stand

Veiligheidsvoorschriften niet nageleefd. Taakstraf voor directeur...

Schijnveiligheid. Soms legt een bedrijf bepaalde veiligheidsvoorschriften enkel vast omdat dit verplicht is. Wat zijn de gevolgen voor het bedrijf als het fout gaat?

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april is het weer Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het...

Zondag 28 april 2024 is het weer de jaarlijkse Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Deze internationale dag is bedoeld om aandacht te vragen voor de preventie van arbeidsongevallen en beroepsziekten.

Humor en veiligheid

Humor en veiligheid

Veiligheid is nooit een onderwerp waar je licht over moet denken. Maar een vleugje humor kan soms helpen om de boodschap over te brengen zonder de ernst ervan te ondermijnen.