Slimme schoenen zetten grote stap in veiligheid

Technische innovatie maakt de werkplek tegenwoordig steeds veiliger. De slimme schoen wordt een datagedreven tool, die de kans op ongevallen drastisch terugdringt. Een revolutie in veiligheidsland.

Slimme schoenen zetten grote stap in veiligheid
Een veiligheidsschoen met licht- en vibratiefunctie.

Schoenen zijn er om op te lopen, om maar met een open deur in huis te vallen. Slimme schoenen hebben nog meer te bieden. Het zijn schoenen die extra functionaliteiten hebben dankzij technologische ontwikkelingen en die een heel nieuwe dimensie toe kunnen voegen aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

"De schoen wordt een tool die met andere apparaten kan communiceren", legt Roy van Bladel uit. Als head of export sales van schoenfabrikant ELTEN is hij nauw betrokken bij innovaties op zijn vakgebied. De combinatie van techniek en PBM’s bieden volgens hem ongekende mogelijkheden voor de bescherming van mensen.

RFID

Een voorbeeld van slimme technologie is RFID, wat staat voor
Radio Frequency IDentification. Van Bladel: "Een zendertje op de schoen van een medewerker kan communiceren met een antenne op een heftruck. Zodra de antenne signaleert dat de medewerker binnen acht meter van de heftruck komt, vermindert die z’n snelheid." Ook bij transportbanden van afvalverwerkers, die afval transporteren naar shredders, zorgt RFID voor betere veiligheid. "In Duitsland vinden jaarlijks zo’n dertig dodelijke ongevallen plaats, doordat medewerkers in de machine terechtkomen. Als chips in schoenen communiceren met de antenne op de transportband, dan stopt de band zodra medewerkers er te dichtbij komen." En wat te denken van RFID voor toegangscontrole? Wie de juiste schoenen niet draagt, komt niet door het poortje en krijgt geen toegang tot de werkplek.

In de veiligheidssector wordt volop geëxperimenteerd met de
technologie, weet Van Bladel. "Zo’n chip stop je makkelijk in je jaszak. Maar als je een andere jas aantrekt of geen jas, en je vergeet de chip, dan vertrouw je op veiligheid die er ineens niet meer is. Je schoenen vergeet je nooit, daarom zijn schoenen het ideale product om slim te maken."

Rescue-technologie

Voor zogenaamde ‘lone workers’, die gevaarlijk werk doen in bijvoorbeeld de bosbouw, is rescue-technologie een uitkomst. Voor hun veiligheid zijn er protocollen die ervoor zorgen dat deze mensen bijvoorbeeld elk kwartier gebeld worden om te kijken of alles in orde is. "Met een slimme schoen is dat protocol niet meer nodig", zegt Van Bladel. "Een chip in de schoen registreert of iemand in beweging is en zich in een natuurlijke positie bevindt. Zodra sprake is van een onnatuurlijke positie, vibreert de schoen. Slaagt de gebruiker er niet in op een knop te drukken om aan te geven dat alles goed is, dan gaat er een GPS-signaal naar de meldkamer en komt er hulp."

Bekijk ook deze video over de nieuwste technologie.

Licht- en vibratietechniek

Als laatste voorbeeld van slimme technologie noemt Van Bladel schoenen met een licht- en vibratiefunctie. "Daarmee kun je werkplekken uitlichten als je in het donker werkt. De vibratiefunctie, vergelijkbaar met een park distance-control, treedt in werking als de sensor in de neus van de schoen een object signaleert. De drager van de schoen wordt door de vibratie gewaarschuwd voor struikelen. Ook bestaat er de mogelijkheid van verlichting in de hielkap, zodat je beter zichtbaar bent. Dat is heel veilig voor mensen die in het donker aan de weg werken, bijvoorbeeld."

Door de data die de chips leveren, worden de schoenen nog slimmer.
Door de data die de chips leveren, worden de schoenen nog slimmer.

Pionieren

Al jarenlang is ELTEN bezig met het ontwikkelen van slimme
schoenen
. In 2009 presenteerde de fabrikant zelfs al zijn RFIDconcept op de internationale veiligheidsbeurs A+A. Daarmee loopt het bedrijf voorop, hoewel ook andere fabrikanten interesse hebben in de techniek. Van Bladel: "Het is pionieren en niet zo gemakkelijk als het klinkt. We ontwikkelen deze systemen samen met start-ups. Daar werken veelal jonge, dynamische mensen met briljante ideeën. Samen kijken we hoe we een werkende, nauwkeurige technologie kunnen toepassen in een comfortabele werkschoen. Maar start-ups bieden helaas niet altijd de continuïteit die nodig is om op de (middel)lange termijn een product serierijp te maken. Of een briljant idee is toch niet werkbaar. Het is vallen en opstaan."

Gelukkig leidt het pionieren ook tot resultaten, want de RFIDtechnologie in schoenen is al verkrijgbaar. "Met de rescue-systemen zijn we al ver, maar ze zijn nog niet op de markt. De licht- en vibratietechniek is nog een prototype." Nog even geduld, dus.

Steeds slimmer

Werkschoenen moeten veilig en comfortabel zijn. En als het even kan ook nog aantrekkelijk, want het oog wil ook wat. Duurzaamheid is uiteraard eveneens belangrijk, maar de veiligheid van de gebruiker staat altijd voorop", zegt Van Bladel. "Pas daarna komen de technische snufjes. Een goede schoenenfabrikant doet nooit concessies aan het comfort en de veiligheid. Maar die chips hinderen de dragers niet. Een mooie bijkomstigheid is dat ze gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van de kwaliteit van het productieproces. Dankzij de data die de chips leveren, krijgen we compleet nieuwe inzichten. Dat draagt eraan bij dat we nog betere schoenen kunnen maken. Uiteraard worden die data volgens AVG-richtlijnen opgeslagen en verwerkt." Slimme schoenen worden op die manier nóg slimmer. Een mooie stap voorwaarts op weg naar een veilige wereld.

Dit artikel is gesponsord door ELTEN

Lees meer over

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te leggen'

'Stel als manager nieuwsgierige vragen in plaats van regels op te...

Nog te vaak staren organisaties zich in hun veiligheidsbeleid blind op de regels, terwijl het werk al jarenlang met succes op een andere manier wordt uitgevoerd. Veiligheidsexpert Robert Jan de Boer noemt dat de kloof tussen Eigenlijk Werk en Ingebeeld Werk. In zijn boek Modern veiligheidsmanagement beveelt De Boer managers aan om juist de praktijk als uitgangspunt te nemen.

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

De signalerende rol van een vertrouwenspersoon als preventie-adviseur

Kampen jouw collega's met problemen, of willen ze gewoon hun verhaal kwijt? Dan kunnen ze terecht bij de vertrouwenspersoon, want die biedt een luisterend oor. Maar wist je dat diezelfde vertrouwenspersoon ook een rol kan spelen bij preventie?

Veilig werken met elektrotechniek

Veilig werken met elektrotechniek

De elektrotechniek verandert snel, en daarmee groeit het belang van veilig werken. Nieuwe technologieën, zoals zonnepanelen en laadpalen, stellen ons voor nieuwe uitdagingen. Hoe zorg je dat technici altijd veilig en volgens de hoogste standaarden werken? De vernieuwde Stipel-examens van PBNA spelen hierin een cruciale rol. 

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

ATEX: hoe moet je omgaan met explosieveiligheid?

Speelt het risico op explosies een rol op de werkvloer? Dan moet je rekening houden met ATEX, een Europese richtlijn over explosieveiligheid. Explosiegevaar komt niet alleen voor in chemische installaties, maar kan ook ontstaan op plaatsen met fijnstof, zoals bij de verwerking van suiker.

Hoe weet je of er in jouw bedrijf met gevaarlijke CMR-stoffen wordt gewerkt?

Hoe weet je of er in jouw bedrijf met gevaarlijke CMR-stoffen wordt...

Het blijft een lastig onderwerp: kankerverwekkende, mutagene en reprotoxische stoffen (CMR-stoffen). We weten allemaal dat ze zeer gevaarlijk zijn en dat de gevolgen van blootstelling pas jaren later opgemerkt worden. Begrijpelijk dus dat de Arbeidsinspectie dit jaar weer focust op de aanpak van deze stoffen. Maar hoe weet je of er met CMR-stoffen wordt gewerkt? En zo ja, wat moet je dan doen?